Krokant buikspek
- Benodigdheden:
- 500 gram buikspek met zwoerd
- Kruiden naar keuze (ik heb de dry rub varken van van beekum specerijen gebruikt)
- Grof zeezout
- Appelciderazijn
- Extra:
- Metalen prikker
- Aluminiumfolie
Voorbereidingstijd: 12 – 24 uur
Bereidingstijd: ca. 75 min
- Voorbereiding:
- De voorbereiding begint de avond van tevoren.
- Kruid de buikspek aan de vleeszijde en de zijkanten (niet de zwoerd zijde).
- Perforeer nu de zwoerd zijde zoveel mogelijk met de metalen prikker.
- Zet de buikspek nu onafgedekt in de koelkast weg voor ten minste 12 uur en maximaal 24 uur.
- Bereiding:
- Stook de BBQ op naar ca. 180 graden indirect.
- Vouw een bakje van aluminium folie met een opstaand randje rond de buikspek met de zwoerd zijde naar boven
- Smeer de zwoerd zijde in met een klein beetje appelciderazijn.
- Doe nu een laagje grof zeezout op het zwoerd.
- Zet het bakje met de buikspek nu op de BBQ voor ca. 60 minuten.
- Haal de buikspek van de BBQ en verwijder de zoutkorst en het aluminiumfolie bakje.
- Nu gaan we de BBQ voorbereiden voor een directe garing.
- Leg de buikspek met de zwoerd zijde naar beneden op de BBQ.
- Hou het buikspek goed in de gaten zodat het niet verbrand.
- Wacht totdat de zwoerd zijde gebubbeld is en helemaal krokant is, bij mij was dat met ca. 15 minuten.
- Haal het buikspek van de BBQ.
- Eet smakelijk.