Koud gerookte zalm
- Benodigdheden:
- 700 gram zalm met huid (meer of minder kan ook maar pas het pekel mengsel aan)
- 150 gram grof zeezout
- 150 gram fijn zeezout
- 150 gram ruwe rietsuiker
- Optioneel: kruiden naar keuzen (ik heb de sunny salmon van big boy bbq & smoke gebruikt)
- Optioneel: verse dille (alleen door het pekel mengsel gebruiken)
- Extra:
- Coldsmoke generator
- Rook mot (ik heb beuken gebruikt)
- Rekje om zalm op te drogen
- Bak om te pekelen
- Bakpapier
- Iets van gewicht wat je op zalm kan leggen tijden het pekelen
- Vacumeer apparaat of huishoudfolie
Voorbereidingstijd: 2 dagen
Bereidingstijd: 8 – 10 uur
- Voorbereiding 2 dagen van tevoren:
- Meng de 2 soorten zout en de suiker goed door elkaar.
- Pak een bak waar de zalm in past en vul deze met 1/3 van het zout/suiker mengsel.
- Dep de zalm droog en leg de zalm met de huidzijde op het zout/suiker mengsel.
- Optioneel maar wat ik erg lekker vind: Kruid de zalm nu goed dik met de sunny salmon kruiden. (andere kruiden is natuurlijk ook mogelijk of je kan verse kruiden gebruiken zoals dille en die door het suiker/zout mengsel te doen).
- Verdeel nu de andere 2/3 van het zout/suiker mengsel over de bovenkant van de zalm.
- Leg hier een bakpapiertje overheen en daarop iets van gewicht (bijvoorbeeld een pak melk).
- Zet de bak in de koelkast voor 18 uur om de zalm te laten pekelen.
- Haal de zalm uit de koelkast en spoel deze goed af met koud water.
- Dep de zalm droog.
- Optioneel: strooi nog een heel dun laagje kruiden naar keuze over de zalm.
- Leg de zalm op een rekje onafgedekt in de koelkast om deze vervolgens 24 uur te laten drogen.
- Bereiding:
- Vul de cold smoke generator met de beuken rookmot (losjes vullen en niet aandrukken)
- Zet de smoke generator in de bbq en steek deze aan en leg daarna de zalm erbij.
- Laat de zalm nu koud roken voor 8 – 10 uur. Let op! dat de bbq temperatuur niet boven de 25 graden komt, daarom eigenlijk alleen geschikt om te maken bij kouder weer.
- Haal de zalm van de BBQ en vacumeer deze gelijk of wikkel hem goed in de huishoudfolie (nu kan de rook zich mooi door de vis verdelen.

- Het beste is om de gerookte zalm een dagje in de koelkast te laten liggen zodat de smaken zich goed door de vis kunnen verdelen en deze nog lekkerder wordt.
- Haal de zalm na deze tijd uit de vacuüm of de folie (hij smaakt niet zo sterk naar rook als dat die ruikt).
- Snij de zalm in mooie dunne plakken.
- Eet smakelijk.