Grillworst maken van varkensvlees

grillworst

Grillworst maken van varkensvlees

Aangezien ik gek ben op grillworst ben ik een tijd terug op zoek gegaan om dit zelf te kunnen gaan maken. Ik merkte dat het wel een uitdaging was om de smaak goed te krijgen qua vlees/vet verhouding en de juiste kruiden die het de authentieke smaak geeft. En ook dat je de grillworst aan de buitenkant je eigen touch kan geven. Uiteindelijk bij de slager vlees kunnen vinden waarbij je niet een specifieke verhouding van 2 soorten vlees hoeft te gaan mengen maar je het met 1 soort af kan. Bij Van Beekum specerijen hebben ze de authentieke grillworst kruiden waardoor het al meteen de geur en smaak krijgt van de grillworst die ik zo lekker vind. Zo ben ik aan de hand van het recept op de site van Van Beekum specerijen aan de slag gegaan om uiteindelijk de grillworst te maken waar ik erg tevreden over ben. Wil je precies weten hoe ik het heb gedaan? Lees het recept hieronder.

  • Extra:
  • Gehaktmolen met 4.5 mm plaat
  • Pan of sous-vide apparaat
  • Kerntemperatuurmeter
  • Touw
  • Kom om het gehakt in te malen (liefst metaal wat je voor kan koelen)

Voorbereidingstijd: ca. 60 min

Bereidingstijd: ca. 90 min

  • Bereiding:
  • Snij de plakken spekplaat in blokken van ca. 5×5 cm.
  • Leg de gehakt molen en de spekplaat even voor een uurtje in de vriezer zodat het goed koud is zodat het vlees makkelijker gemalen kan worden en koud vlees is beter om koud te verwerken voor de houdbaarheid.
  • Draai de blokken spekplaat door de gehaktmolen om er mooi gehakt voor de worsten van te draaien.

  • Voeg nu de grillworst mix en het nitrietzout 0.6% en het water toe aan het mengsel en eventueel de kaas als je een grillworst met kaas wilt maken en meng dit een paar minuten door zodat je goede binding krijgt van het gehakt.

  • Hierna gaan we de kunstdarm vullen met het mengsel (500 gram per darm). Stroop de darm op zoals de foto hierboven zodat die helemaal gevuld kan worden zonder lucht want dat is er bijna niet meer uit te krijgen.
  • Draai de uiteinde goed dicht en knoop goed vast zodat er bij het garen geen water in de darm loopt.
  • Leg de worsten een paar uur in de koelkast om op te stijven en voor de doorkleuring.

  • Na een paar uur in de koelkast kunnen de worsten gegaard worden. Zelf doe ik dit sous-vide omdat de temperatuur makkelijk te controleren is en je niet bang hoeft te zijn dat ze te ver doorgaren. Heb je dit niet zet dan een pan water op het fornuis met een temperatuur van ca. 75 graden.
  • Gaar de worsten tot een kerntemperatuur van 75 graden. Ik weet nu na vele malen maken dat het met ca. 90-105 min klaar is met deze dikte van de worst. Het voordeel van de sous-vide is dat het niet verder kan doorgaren omdat de temperatuur van het water niet hoger word. Doe je het in een pan? Check de kerntemperatuur of steek de meter al in de worst tijdens het garen.

  • Als de worsten de kerntemperatuur hebben bereikt gaan we ze direct terug koelen in een bak koud water, dit om de houdbaarheid te verbeteren.
  • Zijn de worsten volledig afgekoeld? Dan zijn we klaar om ze af te maken.
  • Verwijder voorzichtig de kunstdarm van de worst en maak de worst een beetje schoon van het gestolde vet.
  • Aan de buitenzijde gaan we de kruiden aanbrengen. Ik doe dat met 2/3 grillmix natrium arm (zoutloos) en 1/3 braad, grill en BBQ kruiden.

  • Stook de BBQ op naar ca. 200 graden indirect (direct kan ook maar blijf erbij zodat de worst niet verbrand dat zou zonde zijn van de tijd)
  • Grill de worsten nu ca. 10 minuten en dan zijn ze klaar om gegeten te worden.
  • Eet smakelijk.

4+