Grillworst maken van kip

kipgrillworst

Grillworst maken van kip

Een tijdje terug ben ik bezig geweest met het maken van grillworsten van varkensvlees en ben met hulp van de kruiden van Van Beekum tot een super resultaat gekomen. Omdat ik het erg leuk ben gaan vinden om deze worsten te maken wilde ik een kipgrillworst maken die vet genoeg was zodat deze lekker smeuïg bleef na bereiding wat ik zelf bij veel kipgrillworsten mis. Ik ben hier ook met de producten en kruiden van Van Beekum aan de slag gegaan en ben echt super blij met het resultaat. Wil je ook lekkere kipgrillworsten maken of weten hoe ik dit het gedaan? Check mijn recept hieronder.

  • Extra: 
  • Gehaktmolen met 4.5 mm plaat
  • Pan of sous-vide apparaat
  • Kerntemperatuurmeter
  • Touw
  • Kom om het gehakt in te malen (liefst metaal wat je voor kan koelen)

Voorbereidingstijd: ca. 60 min

Bereidingstijd: ca. 100 min

  • Bereiding:
  • Snijd de kippendijen in stukjes van ca. 5 x 5 cm.
  • Leg de gehaktmolen en de kippendij voor een uurtje in de vriezer zodat het goed koud is zodat het vlees makkelijker gemalen kan worden, en het vlees koud verwerken is ook beter voor de houdbaarheid.
  • Draai de stukjes kip door de gehaktmolen om er mooi gehakt voor de worsten van te draaien.
  • Voeg de grillworst kruiden kip en het nitrietzout 0.6% en het water toe aan het mengsel en eventueel de kaas als je een grillworst met kaas wilt maken en meng dit een paar minuten door zodat je goede binding krijgt van het gehakt.

  • Hierna gaan we de kunstdarm vullen met het mengsel (500 gram per darm). Stroop de darm op zoals de foto hierboven zodat die helemaal gevuld kan worden zonder lucht want dat is er bijna niet meer uit te krijgen.
  • Draai de uiteinde goed dicht en knoop goed vast zodat er bij het garen geen water in de darm loopt.

  • Leg de worsten een paar uur in de koelkast om iets te laten opstijven.
  • Na een paar uur in de koelkast kunnen de worsten gegaard worden. Zelf doe ik dit sous-vide omdat de temperatuur makkelijk te controleren is en je niet bang hoeft te zijn dat ze te ver doorgaren. Heb je dit niet zet dan een pan water op het fornuis met een temperatuur van ca. 75 graden.

  • Gaar de worsten tot een kerntemperatuur van 75 graden. Ik weet nu na vele malen maken dat het met ca. 90-105 min klaar is met deze dikte van de worst. Het voordeel van de sous-vide is dat het niet verder kan doorgaren omdat de temperatuur van het water niet hoger word. Doe je het in een pan? Check de kerntemperatuur of steek de meter al in de worst tijdens het garen.
  • Als de worsten de kerntemperatuur hebben bereikt gaan we ze direct terug koelen in een bak koud water, dit om de houdbaarheid te verbeteren.
  • Zijn de worsten volledig afgekoeld? Dan zijn we klaar om ze af te maken. 
  • Verwijder voorzichtig de kunstdarm van de worst en maak de worst een beetje schoon van het gestolde vet.
  • Aan de buitenzijde gaan we de kruiden aanbrengen. Ik doe dat met 2/3 grill mix natrium arm en 1/3 kipkruiden uniek.

  • Stook de BBQ op naar ca. 200 graden indirect (direct kan ook maar blijf erbij zodat de worst niet verbrand dat zou zonde zijn van de tijd).
  • Grill de worsten ca. 10 minuten en dan zijn ze klaar om gegeten te worden.
  • Eet smakelijk.

0